בני זוג שחיים יחדיו ומנהלים אורח חיים של זוג נשוי לכל עניין ודבר אך הם אינם כאלו, לא בנישואין ברבנות ולא בנישואין אזרחיים, עדיין יכולים לערוך בניהם הסכם ממון שנקרא הסכם לחיים משותפים ומותאם למערכת יחסים של ידועים בציבור.
הסטטיסטיקה בישראל מציגה נתונים עגומים לפיהם כ 30% מהזוגות הנשואים מסיימים בגירושין בשנים האחרונות. זו עלייה חדה ביחס לעבר הרחוק יותר ויש לכך סיבות רבות כמובן. כולנו לא רוצים להיות בסיטואציה הזאת וחולמים על חיים משותפים לנצח אך הסטטיסטיקה מעמידה זאת בספק רב.
הפתרון עבור זוגות רבים הוא לערוך הסכם ממון לפני נישואים, כדי להסדיר את חלוקת הרכוש וההון שצברו לפני הנישואים שלהם או ירשו מההורים, וזאת כדי למנוע סחבת משפטית ומאבקים אמוציונליים מיותרים במקרה של גירושין בעתיד.
כאשר מדובר על בני זוג שמנהלים מערכת יחסים של זוג נשוי אך הם אינם כאלו, ואינם נשואים ברבנות או אפילו בנישואים אזרחיים, ניתן לערוך מסמך משפטי דומה לזה של הסכם ממון אבל מותאם למערכת יחסים של ידועים בציבור. מדובר על הסכם לחיים משותפים.
מהו הסכם לחיים משותפים?
כפי שציינו זה עתה מדובר על מסמך משפטי שהוא הסכם ממון בין ידועים בציבור מבחינת בית המשפט בישראל. המסמך מסדיר את חלוקת הרכוש של בני הזוג אם ייפרדו באופן רשמי בעתיד. חלוקת הרכוש וההון שלהם תהיה על סמך הסכם לחיים משותפים ולא בחלוקה אחרת.
הסכם לחיים משותפים עורכים רק אצל עורך דין משפחה שמבין בכך ויש לו ידע וניסיון לערוך מסמך משפטי מחייב שכזה. חשוב לנסח מסמך מפורט ומקיף ככל שניתן כדי שלא להיות מופתעים בעתיד מסוגיה שלא טופלה כראוי בהסכם.
נושאים בעייתיים שיכולים לעלות בעתיד הם נושא של ירושות או של קרן השתלמות או פנסיה וכדומה. חשוב להתייחס לכל נושא ועניין רלוונטיים למערכת היחסים הרכושית (כלכלית) בין בני הזוג ולהימנע בעתיד ממצבים של ויכוחים ומריבות.
לאחר עריכת ההסכם אצל עו"ד אין חובה לאשר את ההסכם באמצעות נוטריון או בבית המשפט לענייני משפחה בדומה למסמך של הסכם ממון. זוגות רבים של ידועים בציבור כן בוחרים לעשות זאת בכל מצב כדי לחזק את התוקף שלו. בדרך זאת אי אפשר יהיה להתעלם ממנו במקרה של חילוקי דעות בעתיד.
כמה עולה לערוך הסכם לחיים משותפים?
העלות של עריכת הסכם לחיים משותפים משתנה בהתאם למצבם של הידועים בציבור שעורכים את ההסכם. לא כל מקרה דומה לאחר ולא כל הסכם בעל מורכבות זהה. יחד עם זאת ניתן לציין שטווח המחירים המקובל אצל עורכי דין למשפחה שעורכים הסכמים לחיים משותפים הוא 2000-5000 ₪.
מחיר זה לא כולל את התשלום לבית המשפט לענייני משפחה אם בוחרים לקבל את האימות שלו למסמך. העלות הנוספת היא של כ 500 ₪ כיום.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין משפחה, אשר מתמחה בניסוח, עריכה והגשה של הסכמים לחיים משותפים, הסכמי ממון, צוואות וירושות בפריסה ארצית.
לעוד עורכי דין מומלצים בהרצליה, ניתן לגשת אל האנציקלופדיה המשפטית Lawpedia.