אלכוהול הוא גורם מרכזי בתאונות דרכים רבות ועל כן משטרת ישראל עורכת בדיקות פתע בכבישים שונים ברחבי הארץ, בד"כ בשעות הערב או בסופי שבוע. המטרה היא לזהות מראש נהגים שנוהגים בשכרות ולמנוע תאונות אפשריות. ההשלכות המשפטיות על נהגים שנתפסים במצב שכרות יכולות להיות קשות וכדאי להימנע מכך.
אחת העבירות החמורות ביותר היא נהיגה בשכרות. מדובר על נהיגה תחת השפעת אלכוהול והדבר מוביל ללא מעט תאונות בכל הארץ כמעט על בסיס יומיומי. על מנת להפחית את המצב בו נוהגים בשכרות מבצעת משטרת ישראל בדיקות יזומות בשעות הלילה ו/או ליד מועדונים וברים בסופי שבוע כדי לאתר מראש נהגים בעלי סבירות גבוה יחסית של נהיגה בשכרות ובכך להציל אותם ואחרים.
איך עורכים בדיקת שכרות לנהג?
יש כמה אמצעים בהם המשטרה עושה שימוש לבדיקת נהיגה בשכרות.
- בדיקה באמצעות ינשוף – הינשוף הוא מכשיר אותו מכניסים לפה ונושפים לתוכו. הממצאים שהוא מציג הם יחס האלכוהול לכל ליטר אוויר ואם עוברים את הרף שבחוק אז נחשב הדבר לנהיגה בשכרות. בד"כ במצב שכזה הרישיון של הנהג ייפסל אוטומטית ל 30 יום והוא יזומן למשפט.
- בדיקת מאפיינים – בדיקה זאת היא בנוסף לבדיקת הינשוף בד"כ אך יש מקרים שהיא נערכת במקומה או לפניה אם יש חשד שהנהג שיכור. הבדיקה כוללת בדיקות אוריינטציה, קואורדינציה וכדומה. במקרה והתוצאות מצביעות על שכרות אז יחד עם בדיקת ינשוף ההוכחות ברמה גבוהה ויכולות להכריע את פסיקת השופט בהמשך.
- בדיקת דם או שתן – במקרים בהם הנהג סובל מאסטמה או ממחלת ריאות שמקשה עליו לעבור בדיקת נשיפה, ניתן לערוך לו בדיקת דם או שתן.
האם ניתן לסרב לבדיקת המשטרה?
כל נהג רשאי לסרב לבדיקת נהיגה בשכרות. יש לקחת בחשבון שהסירוב מוביל את בית המשפט בד"כ לראות באותו הנהג אשם בנהיגה בשכרות ועל כן לענישה חריפה במרבית המקרים. בד"כ רצוי להסכים לבדיקה ולהתמודד עם התוצאות שלה לאחר מכן.
כדאי לדעת שבמרבית המקרים כוס בירה או יין ששותים שעתיים לפני נהיגה, לא הופכים אתכם לכאלו שעושים עבירות תנועה או נוהגים בשכרות, ולכן אין טעם להיכנס ללחץ מהבדיקה ללא סיבה מוצדקת ולסרב לה.
מה העונשים על נהיגה בשכרות?
כאשר עומדים למשפט על עבירה של נהיגה בשכרות ללא עבירות נלוות לכך, כמו עבירות מהירות וכדומה, שבגינן אולי נעצרתם לבדיקה, יש כמה עונשים בחוק:
- שלילה – העונש בנפוץ לנהג שנמצא אשם הוא לפחות שנתיים שלילת רישיון נהיגה ועוד שנתיים על תנאי. לעתים השלילה היא לתקופה ארוכה יותר, כל מקרה לגופו.
- קנס כספי – במרבית המקרים השלילה מלווה גם בקנס כספי של מאות שקלים.
- מאסר – הענישה הזאת רלוונטית למקרים של תאונות דרכים או נהיגה בשכרות שהובילה לנפגעים. כאן כבר המצב מורכב יותר והענישה יכולה להיות כמה שנות מאסר בפועל.
ההמלצה שלנו לסיום היא להקפיד על המשפט "אם נוהגים לא שותים". ואם בכל זאת שותים ואמורים לנהוג לאחר מכן, אז די לה בכוס משקה אחת בלבד ולא מעבר לכך. סעו בזהירות.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בצפון אשר מעניק ליווי וייצוג משפטי לחשודים ונאשמים בעבירות תעבורה קלות וקשות בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עו"ד תעבורה בקריות או עו"ד תעבורה בחיפה – המשרד הוא הכתובת!