חוק רישוי עסקים בישראל מחלק את העסקים שדרוש להם רישיון עסק ל 10 קטגוריות שונות שכולות כ 200 סוגי עסקים שונים. החוק כולל בירוקרטיה ורגולציה גדולות יחסית, דבר שמכביד על פתיחת עסקים קטנים בעיקר, שלא תמיד יש סיבה מוצדקת לכל הדרישות שהחוק מציב להן, כדי שיקבלו רישיון ויחלו בפעילות. בדיוק לשם כך יצאה לדרך רפורמה לחוק רישוי עסקים שעושה מהפכה של ממש בנושא.
בישראל יש כ 200 סוגי עסקים שונים (מספרה, מוסך, מרכול, מפעל…) שמוגדרים על חוק רישוי עסקים כחייבים בהוצאה של רישיון עסק על מנת שיוכלו לעבוד. העסקים הללו מחולקים ל 10 קטגוריות שונות שכל אחת מהם כוללת תנאים, היתרים ומסמכים שונים שיש למלא או לעמוד בהם כדי לקבל את הרישיון. מדובר על הליך בירוקרטי שמתיש לא פעם יזמים שחולמים על הקמת עסק חדש אבל מתעכבים זמן רב ומטורטרים על ידי מוסדות וגופים שונים עד שהם מוותרים על החלום.
חוק רישוי עסקים קיים משנת 1968 והוא מיושן ולא עדכני לעולם העסקים המודרני, ולכן רפורמה חדשה שיצאה לדרך בשנת 2013, ועדיין נמצאת בתהליך של שינויים והתאמות, מעדכנת את הדרישות בחוק ומשנה את המצב מהקצה לקצה.
מהי הרפורמה ברישוי עסקים בישראל?
הרפורמה הגיעה כדי לעשות סדר בבירוקרטיה הרבה שהייתה קיימת משך שנים רבות בתחום רישוי עסקים בישראל. עיקר הרפורמה הוא תיקון 34 לחוק רישוי עסקים שמקל על מרבית העסקים שחייבים הוצאת רישיון עסק ומאפשר להם לפתוח את העסק בדרך מהירה יותר ועם פחות מגבלות והטרדות של הרשויות.
אלו הם עיקרי הרפורמה הרישוי עסקים:
- מפרט אחד ויחיד – במשך שנים ארוכות כל רשות קבעה לעצמה פורמט שונה של המפרט אותו הגישה לבעלי עסקים חדשים בתחומה כדי שאלו יוכלו להוציא רישיון עסק. ההבדלים יצרו אי הבנות ועיכובים מיותרים בהתנהלות מול גופים שונים וכיום המפרט אחיד אצל כל הרשויות והרבה יותר ברור וקל למימוש.
- הנגשה של מידע באינטרנט – כבר לא צריכים ללכת הלוך וחזור לכל הגופים הקשורים להליך הוצאת רישיון עסק או לעירייה בשביל כל מסמך או שאלה. יש הכול און ליין ואפשר בתוך דקות למלא טפסים ומסמכים שונים שדרושים לבעל העסק ולקצר זמן יקר והצקה מיותרת.
- מסלולים מהירים לפתיחת עסק – הוגדרו כמה מסלולים שונים לפתיחת של עסקים מסוגים שונים. אין התייחסות זהה למפעל גדול או למספרה קטנה ובעוד המפעל זקוק לאישורים מורכבים יתר, הרי שהמספרה יכולה למלא מספר טפסים ולצאת לדרך עד שאכן ייבדק שהכול כפי שהתחייבו לו בעלי המספרה ואין בעיות של בטיחות במקום. מדובר על שינוי משמעותי ביותר בדרך לפתיחת עסק חדש.
- מנגנון ערעור על סירוב בהוצאת רישיון – בעבר סירוב להוצאת רישיון עסק היה קשה לשינוי. כיום יש הגדרות ברורות על הליך ערעור של החלטה שכזאת או אפשרות שימוע לבעלי עסקים שלא מעוניינים לחדש את רישיונם. הכול בלוח זמנים מוגדר מראש שעל הרשות המקומית והגופים השונים לעמוד בהם.
- אכיפה וענישה משמעותיות יותר – אחרי כל ההקלות וההטבות יש גם אכיפה וענישה מוגברות. חלק מהשינויים לטובת בעלי העסקים הוא על סמך אמון בהם ובטפסים שמילאו טרם עברו בדיקות שיכולות לעקב את פתיחת העסק. במידה ולא יעמדו בהתחייבויות שלהם יהיו חשופים לקנסות כבדים, ביטול רישיון העסק או סגירת העסק, תביעות אישיות (ולא עסקיות) ואף מאסר בפועל במקרים קיצוניים.
הרפורמה ברישוי עסקים היא מהפכה של ממש אך היא דורשת שיתוף פעולה הוגן גם מצד בעלי העסקים שנעזרים בה. בכל מקרה, הממלצה היא להיעזר בשירותיו של עורך דין רישוי עסקים לפני פתיחה בהליך הרישוי מול הרשות המקומית.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין רישוי עסקים בהרצליה, אשר מלווה עסקים קטנים, בינוניים וגדולים בהליכי רישום וסוגיות משפטיות מול הרשות המקומית.